Sett et spesielt preg på hjemmet eller bedriften din med unik kunst: oppdag moderne originale oljemalerier og høykvalitets lerretstrykk i vårt Laabs kunstgalleri

Fluesopp - Den heldige fyren 🍄

Fluesopp - The Lucky Guy 🍄

Det tyske ordet Glückspilz betyr bokstavelig talt “lykkesopp”. Det er et formspråk som stammer fra ordene "Glück" (lykke) og "Pilz" (sopp). I overført betydning betyr "heldig fyr" "heldig person" eller "person som er veldig heldig".

Hvorfor en sopp?

En forklaring er det faktum at noen sopp, for eksempel fluesopp (Amanita muscaria), betraktet som symboler på lykke i tysk kultur. Selv om fluesoppen er giftig, er den ofte avbildet i kunst og litteratur som en magisk sopp som bringer lykke og magiske egenskaper. Derfor ble begrepet "heldig fyr" populært for å beskrive en heldig person.

Dr. Magdalena Laabs er en gründer, maler og reisende som utforsker ulike kulturer rundt om i verden. Takket være mange reiser oppdager hun legender og tro fra forskjellige land som inspirerer kunsten hennes. Magdalena bor i Tyskland, hvor bestefaren hennes ble født. Hun bodde i Polen til hun var 26 og flyttet senere til Tyskland.

Vi inviterer deg til å oppdage våre unike kunstverk samt produkter med reproduksjoner av malerier som vil bringe lykke og positiv energi inn i livet ditt. I vårt sortiment finner du oljemalerier, krus, puter og mange andre produkter som passer perfekt inn i ditt hjem eller kontor og gir det en unik karakter.

Kulturelle og historiske årsaker 🍄

Kultur og folklore:

 • Europa: I mange europeiske kulturer er fluesopp et symbol på flaks og magi. Det er ofte avbildet som et element i den magiske skogen i eventyr, illustrasjoner og barnefortellinger.
 • Tyskland: I Tyskland er denne soppen spesielt populær som et symbol på lykke og er kjent som "lykkesoppen". Det brukes ofte i julepynt, spesielt ved nyttår, som et symbol på det kommende året.

Farger og estetikk:

 • Lyse farger: De lyse fargene på fluesoppen - rød lue med hvite prikker - er visuelt tiltalende og tiltrekke oppmerksomhet. I populær tro ble slike farger antatt å drive bort onde ånder og bringe lykke til.
 • Synlighet: Denne soppen er lett å få øye på i skogen, noe som bidro til dens popularitet som et symbol kunne ha.

Forbindelser til natur og magi:

 • Magisk symbol: Fluesoppen har ofte blitt assosiert med magiske praksiser, spådom og ritualer. I noen kulturer ble det sett på som en magisk plante som kunne bringe visjoner og innsikt i overnaturlige verdener.
 • Hallusinogene egenskaper: Selv om fluesoppen er giftig, har den også hallusinogene egenskaper som bidrar til det kunne ha bidratt til mystisk rykte. I noen kulturer ble det brukt i sjamanistiske ritualer for å gå inn i en transe.

Beskyttelsessymbol:

 • Beskyttelse mot ondskap: I noen folketro ble det antatt at fluesopp beskyttet mot ondskap ånder og ulykke beskytter, noe som gjorde det til en beskyttende amulett.

Fluesoppen (Amanita muscaria) ble populær på grunn av sitt estetiske utseende, sin rike symbolikk i europeisk kultur og dens forbindelser til magi og mystikk et symbol på lykke. Dens lyse farger, tilstedeværelse i populær tro og hallusinogene egenskaper bidro til dens "heldige" status. Selv om den kan være farlig å konsumere, har fluesoppens kulturelle verdi som symbol på lykke og beskyttelse bestått gjennom århundrene.

Spise fluesoppen 🍄

Fluesoppen (Amanita muscaria) er kjent for å være giftig og hallusinogent, men det finnes tilberedningsmetoder som kan redusere toksisiteten og tillate at den kan konsumeres trygt i små mengder.

Fluesopp (Amanita muscaria) teoretisk, etter passende forberedelse, som tørking og lang- term storage, kan det være For å redusere toksisitet, konsumeres. Mikrodosering er en av metodene som kan minimere risikoen for forgiftning. Men på grunn av den potensielle helserisikoen, bør spesiell forsiktighet utvises og en passende spesialist bør konsulteres før du spiser denne soppen.

Sjamansk bruk av fluesopp 🍄

Fluesoppen (Amanita muscaria) har blitt brukt av sjamaner i ulike kulturer over hele verden for sine psykoaktive egenskaper. Her er noen kulturer der fluesopp spilte en viktig rolle i sjamansk praksis:

1. Sibir:

 • Sibirske folk: Sjamaner fra sibirske stammer som tsjuktsjene, korjakene, kamchadalerne og evenkene er på mest kjent for bruken av fluesopp i ritualene deres.
 • Tilsiktet bruk: Fluesoppen ble brukt av sjamaner for å gå inn i transetilstander og fremkalle visjoner. Det ble antatt å hjelpe til med kommunikasjon med ånder og reise til andre verdener. Sjamaner brukte også fluesopp i helbredelses- og beskyttelsesritualer.

2. Skandinavia:

 • vikinger: Selv om bevisene er mer spekulative, antyder noen historikere at vikingkrigere (berserkere) . kan ha brukt fluesopp for å sette seg selv i en raseri-lignende tilstand.
 • Tilsiktet bruk: Det antas at å spise fluesopp kan indusere eufori og fryktløshet, som var karakteristisk for Berserker.

3. Nord-Amerika:

 • Athabaska-stammen: Noen Athabaska-stammer i det nordvestlige Canada kan ha tradisjoner knyttet til bruken av fluesopp.
 • Tilsiktet bruk: I likhet med Sibir kunne fluesoppen ha blitt brukt til å gå inn i visjonære tilstander og for rituelle formål.

4. Sentral-Asia:

 • Uralo-altaiske folk: I noen ural-altaiske kulturer, som Khanty og Mansi , Fluesoppen var en del av tradisjonelle ritualer.
 • Bruk: Fluesoppen ble brukt til å gå i transe og kommunisere med ånder.

Sammendrag 🍄

Fluesoppen (Amanita muscaria) spilte en betydelig rolle i ulike sjamanistiske kulturer over hele verden, spesielt i Sibir, Skandinavia, Nord-Amerika og Sentral-Asia. Dens psykoaktive egenskaper har blitt brukt til å indusere transetilstander, indusere visjoner og til helbredende og rituelle formål. Selv om forbruket medfører en risiko for toksisitet, tillot riktig forberedelse og dosering sjamaner å trygt utnytte dens magiske egenskaper.

Symboler på lykke🍄 🍀

Vi inviterer deg til å ta en titt på "Lucky Symbols" -siden vår, hvor du finner malerier og produkter med deres reproduksjoner som viser symboler på lykke fra hele verden.

Samling av malerier: "Engler og lykkebringer"  👼 🍀 

Denne unike serien inneholder ulike karakterer og symboler som anses å bringe lykke, harmoni og velstand i ulike kulturer rundt om i verden. Finn ut mer ->