Добавете специален щрих към вашия дом или бизнес с уникално изкуство: открийте модерни оригинални маслени картини и висококачествени отпечатъци върху платно в нашата художествена галерия Laabs

Мухоморка - Късметлията 🍄

Мухоморка - късметлията 🍄

Немската дума Glückspilz буквално означава „гъба на щастието“. Това е идиом, произлизащ от думите „Glück“ (щастие) и „Pilz“ (гъба). В преносен смисъл „щастливец“ означава „щастливец“ или „човек, който има голям късмет“.

Защо гъба?

Едно от обясненията е фактът, че някои гъби, като мухоморката (Amanita muscaria), считани за символи на щастието в немската култура. Въпреки че мухоморката е отровна, тя често е изобразявана в изкуството и литературата като вълшебна гъба, която носи късмет и магически свойства. Следователно терминът „щастливец“ стана популярен, за да опише късметлия.

Д-р Магдалена Лаабс (Dr. Magdalena Laabs) е предприемач, художник и пътешественик, който изследва различни култури по света. Благодарение на многобройни пътувания, тя открива легенди и вярвания на различни страни, които вдъхновяват нейното изкуство. Магдалена живее в Германия, където е роден нейният дядо по майчина линия. Тя живее в Полша до 26-годишна възраст и по-късно се мести в Германия.

Каним ви да откриете нашите уникални произведения на изкуството, както и продукти с репродукции на картини, които ще донесат щастие и положителна енергия в живота ви. В нашата гама ще намерите маслени картини, чаши, възглавнички и много други продукти, които се вписват идеално във вашия дом или офис и му придават уникален характер.

Културни и исторически причини 🍄

Култура и фолклор:

 • Европа: В много европейски култури мухоморката е символ на късмет и магия. Често се изобразява като елемент от вълшебната гора в приказки, илюстрации и детски разкази.
 • Германия: В Германия тази гъба е особено популярна като символ на късмет и е известна като „гъбата на късмета“. Често се използва в коледната украса, особено на Нова година, като символ на следващата година.

Цветове и естетика:

 • Ярки цветове: Ярките цветове на мухоморката - червена шапка с бели точки - са визуално привлекателни и привличащи вниманието. В народните вярвания се смятало, че такива цветове прогонват злите духове и носят късмет.
 • Видимост: Тази гъба се забелязва лесно в гората, което допринесе за нейната популярност като символ може да има.

Връзки с природата и магията:

 • Магически символ: Мухоморката често се свързва с магически практики, гадания и ритуали. В някои култури се е разглеждало като магическо растение, което може да донесе видения и прозрения в свръхестествени светове.
 • Халюциногенни свойства: Въпреки че мухоморката е отровна, тя има и халюциногенни свойства, които допринасят за това може да е допринесло за мистична репутация. В някои култури се използва в шамански ритуали за влизане в транс.

Защитен символ:

 • Защита от зло: В някои народни вярвания се смятало, че мухоморката предпазва от зло духовете и нещастието предпазва, което го прави защитен амулет.

Мухоморката (Amanita muscaria) стана популярна поради естетическия си вид, богатата си символика в европейската култура и връзките си с магията а мистиката символ на щастието. Неговите ярки цветове, присъствие в популярните вярвания и халюциногенни свойства допринесоха за статуса му на „късметлия“. Въпреки че може да бъде опасно за консумация, културната стойност на мухоморката като символ на късмет и защита се е запазила през вековете.

Ядене на мухоморка 🍄

Известно е, че мухоморката (Amanita muscaria) е отровна и халюциногенна, но има методи за приготвяне, които могат да намалят нейната токсичност и да позволят безопасната й консумация в малки количества.

Мухоморка (Amanita muscaria) теоретично, след подходяща подготовка, като сушене и продължително срок на съхранение, може да бъде За да се намали токсичността, да се консумира. Микродозирането е един от методите, които могат да сведат до минимум риска от отравяне. Въпреки това, поради потенциалния риск за здравето, трябва да се подхожда с особено внимание и да се направи консултация с подходящ специалист преди консумацията на тази гъба.

Шаманско използване на мухоморката 🍄

Мухоморката (Amanita muscaria) е била използвана от шамани в различни култури по света заради нейните психоактивни свойства. Ето някои култури, в които мухоморката играе съществена роля в шаманските практики:

1. Сибир:

 • Сибирски народи: Шаманите от сибирските племена като чукчи, коряки, камчадали и евенки са най-известен с използването на мухоморка в своите ритуали.
 • Предназначение: Мухоморката е била използвана от шаманите за влизане в състояния на транс и предизвикване на видения. Смятало се, че помага при общуване с духове и пътуване до други светове. Шаманите също са използвали мухоморка в ритуали за лечение и защита.

2. Скандинавия:

 • Викинги: Въпреки че доказателствата са по-спекулативни, някои историци предполагат, че викингските воини (берсерки) .може да са използвали мухоморка, за да се доведат до състояние, подобно на ярост.
 • Предназначение: Смята се, че яденето на мухоморка може да предизвика еуфория и безстрашие, което беше характерно за Berserker.

3. Северна Америка:

 • Племе Атабаска: Някои племена Атабаска в северозападна Канада може да имат традиции, свързани с използването на мухоморка.
 • Предвидена употреба: Подобно на Сибир, мухоморката може да е била използвана за навлизане във визионерски състояния и за ритуални цели.

4. Централна Азия:

 • Урало-алтайски народи: В някои урало-алтайски култури, като ханти и манси , Мухоморката е била част от традиционните ритуали.
 • Употреба: Мухоморката е използвана за влизане в транс и комуникация с духове.

Резюме 🍄

Мухоморката (Amanita muscaria) играе важна роля в различни шамански култури по света, особено в Сибир, Скандинавия, Северна Америка и Централна Азия. Неговите психоактивни свойства са били използвани за предизвикване на състояния на транс, предизвикване на видения и за лечебни и ритуални цели. Въпреки че консумацията му носи риск от токсичност, правилната подготовка и дозировка позволяват на шаманите безопасно да използват магическите му свойства.

Символи на щастие🍄 🍀

Каним ви да разгледате нашата страница „Символи на късмета“ , където ще намерите картини и продукти с техни репродукции, изобразяващи символи на късмет от цял свят.

Колекция от картини: "Ангели и късметчета"  👼 🍀 

Тази уникална поредица включва различни герои и символи, за които се смята, че носят късмет, хармония и просперитет в различни култури по света. Научете повече ->