Voeg een speciaal tintje toe aan uw huis of bedrijf met unieke kunst: ontdek moderne originele olieverfschilderijen en hoogwaardige canvasafdrukken in onze Laabs Art Gallery

Vliegenzwam - De geluksvogel 🍄

Vliegenzwam - De geluksvogel 🍄

Het Duitse woord Glückspilz betekent letterlijk “paddestoel van geluk”. Het is een idioom afgeleid van de woorden “Glück” (geluk) en “Pilz” (paddestoel). In figuurlijke zin betekent ‘geluksvogel’ ‘gelukkige persoon’ of ‘persoon die veel geluk heeft’.

Waarom een paddenstoel?

Eén verklaring is het feit dat sommige paddenstoelen, zoals de vliegenzwam (Amanita muscaria), beschouwd als symbolen van geluk in de Duitse cultuur. Hoewel de vliegenzwam giftig is, wordt hij in de kunst en literatuur vaak afgebeeld als een magische paddenstoel die geluk en magische eigenschappen brengt. Daarom werd de term ‘geluksvogel’ populair om een ​​gelukkig persoon te beschrijven.

Dr. Magdalena Laabs is een ondernemer, schilder en reiziger die verschillende culturen over de hele wereld verkent. Dankzij talloze reizen ontdekt ze legendes en overtuigingen van verschillende landen die haar kunst inspireren. Magdalena woont in Duitsland, waar haar grootvader van moederskant werd geboren. Ze woonde tot haar 26e in Polen en verhuisde later naar Duitsland.

Wij nodigen u uit om onze unieke kunstwerken en producten met reproducties van schilderijen te ontdekken die geluk en positieve energie in uw leven zullen brengen. In ons assortiment vindt u olieverfschilderijen, mokken, kussens en vele andere producten die perfect in uw huis of kantoor passen en deze een uniek karakter geven.

Culturele en historische redenen 🍄

Cultuur en folklore:

 • Europa: In veel Europese culturen is de vliegenzwam een ​​symbool van geluk en magie. Het wordt vaak afgebeeld als onderdeel van het magische bos in sprookjes, illustraties en kinderverhalen.
 • Duitsland: In Duitsland is deze paddenstoel vooral populair als symbool van geluk en wordt bekend als de ‘gelukspaddestoel’. Het wordt vaak gebruikt in kerstversieringen, vooral tijdens Nieuwjaar, als symbool voor het komende jaar.

Kleuren en esthetiek:

 • Heldere kleuren: De heldere kleuren van de vliegenzwam - rode hoed met witte stippen - zijn visueel aantrekkelijk en de aandacht trekken. In het volksgeloof werd aangenomen dat dergelijke kleuren kwade geesten verdrijven en geluk brengen.
 • Zichtbaarheid: Deze paddenstoel is gemakkelijk te herkennen in het bos, wat heeft bijgedragen aan zijn populariteit als een symbool zou kunnen hebben.

Verbindingen met de natuur en magie:

 • Magisch symbool: De vliegenzwam wordt vaak in verband gebracht met magische praktijken, waarzeggerij en rituelen. In sommige culturen werd het gezien als een magische plant die visioenen en inzichten in bovennatuurlijke werelden kon brengen.
 • Hallucinogene eigenschappen: Hoewel de vliegenzwam giftig is, heeft hij ook hallucinogene eigenschappen die bijdragen aan het had kunnen bijdragen aan de mystieke reputatie. In sommige culturen werd het gebruikt bij sjamanistische rituelen om in trance te raken.

Beschermingssymbool:

 • Bescherming tegen het kwaad: In sommige volksovertuigingen geloofde men dat de vliegenzwam beschermde tegen het kwaad geesten en ongeluk beschermt, waardoor het een beschermend amulet werd.

De vliegenzwam (Amanita muscaria) werd populair vanwege zijn esthetische uiterlijk, zijn rijke symboliek in de Europese cultuur en zijn connecties met magie en mystiek een symbool van geluk. De felle kleuren, de aanwezigheid in het volksgeloof en de hallucinogene eigenschappen droegen bij aan zijn ‘geluksstatus’. Hoewel het gevaarlijk kan zijn om te consumeren, is de culturele waarde van de vliegenzwam als symbool van geluk en bescherming door de eeuwen heen blijven bestaan.

Het eten van de vliegenzwam 🍄

Het is bekend dat de vliegenzwam (Amanita muscaria) giftig en hallucinogeen is, maar er zijn bereidingsmethoden die de toxiciteit ervan kunnen verminderen en ervoor zorgen dat de vliegenzwam veilig in kleine hoeveelheden kan worden geconsumeerd.

Vliegenzwam (Amanita muscaria) theoretisch, na de juiste voorbereiding, zoals drogen en langdurig termijnopslag, het kan worden geconsumeerd om de toxiciteit te verminderen. Microdosering is één van de methoden die de kans op vergiftiging kan minimaliseren. Vanwege het potentiële gezondheidsrisico is echter bijzondere voorzichtigheid geboden en moet een geschikte specialist worden geraadpleegd voordat deze paddenstoel wordt geconsumeerd.

Sjamanistisch gebruik van de vliegenzwam 🍄

De vliegenzwam (Amanita muscaria) wordt door sjamanen in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt vanwege zijn psychoactieve eigenschappen. Hier zijn enkele culturen waarin vliegenzwam een ​​essentiële rol speelde in sjamanistische praktijken:

1. Siberië:

 • Siberische volkeren: Sjamanen van Siberische stammen zoals de Chukchi, Koryaks, Kamchadals en Evenks zijn op het meest bekend vanwege het gebruik van vliegenzwam in hun rituelen.
 • Beoogd gebruik: De vliegenzwam werd door sjamanen gebruikt om in trance te komen en visioenen op te roepen. Men geloofde dat het zou helpen bij de communicatie met geesten en bij het reizen naar andere werelden. Sjamanen gebruikten ook vliegenzwam bij genezings- en beschermingsrituelen.

2. Scandinavië:

 • Vikingen: Hoewel het bewijs speculatiever is, suggereren sommige historici dat Vikingkrijgers (berserkers) hebben misschien vliegenzwam gebruikt om zichzelf in een woede-achtige toestand te brengen.
 • Beoogd gebruik: Er wordt aangenomen dat het eten van de vliegenzwam euforie en onbevreesdheid kan veroorzaken, wat was kenmerkend voor Berserker.

3. Noord-Amerika:

 • Athabaska-stam: Sommige Athabaska-stammen in het noordwesten van Canada hebben mogelijk tradities gerelateerd aan het gebruik van de vliegenzwam.
 • Beoogd gebruik: Net als in Siberië had de vliegenzwam kunnen worden gebruikt om visionaire toestanden binnen te gaan en voor rituele doeleinden.

4. Centraal-Azië:

 • Uralo-Altaïsche volkeren: In sommige Uralo-Altaïsche culturen, zoals de Khanty en Mansi , De vliegenzwam maakte deel uit van traditionele rituelen.
 • Gebruik: De vliegenzwam werd gebruikt om in trance te raken en met geesten te communiceren.

Samenvatting 🍄

De vliegenzwam (Amanita muscaria) speelde een belangrijke rol in verschillende sjamanistische culturen wereldwijd, vooral in Siberië, Scandinavië, Noord-Amerika en Centraal-Azië. De psychoactieve eigenschappen ervan zijn gebruikt om trancetoestanden op te wekken, visioenen op te wekken en voor genezings- en rituele doeleinden. Hoewel de consumptie ervan een risico op toxiciteit met zich meebrengt, zorgden de juiste voorbereiding en dosering ervoor dat sjamanen de magische eigenschappen ervan veilig konden benutten.

Symbolen van geluk🍄 🍀

Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen op onze pagina “Gelukssymbolen” , waar u schilderijen en producten kunt vinden met hun reproducties van gelukssymbolen uit de hele wereld.

Verzameling schilderijen: "Engelen en geluksbrengers"  👼 🍀 

Deze unieke serie bevat verschillende karakters en symbolen waarvan wordt aangenomen dat ze geluk, harmonie en voorspoed brengen in verschillende culturen over de hele wereld. Meer informatie ->